Σαρδέλες γεμιστές με κολοκύθι και καρότο




Οι πεντανόστιμες φρέσκιες σαρδέλες, αποτελούν μια από τις πολυτιμότερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων και πολλών ωφέλιμων για την υγεία μετάλλων.

Tip: Εγώ τις συνοδεύω με ρύζι που έχω μαγειρέψει με κινόα και τοματίνια.

Συστατικα

  • 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
  • Χοντρό αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση:        
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
  • 2 baby κολοκύθια, περασμένα στον τρίφτη
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ φλ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Για το λαδολέμονο:
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • ? κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

Οδηγιες

  • Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.
Για τη γέμιση:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  • Παίρνουμε κάθε σαρδέλα ανοιχτή και με ένα κουταλάκι τη γεμίζουμε εσωτερικά
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις σαρδέλες
  • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Για το λαδολέμονο:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.


Πηγή: Cool Artisan